Ahoj. Tak jak jsem slíbil, zakládám speciální vlákno o naší cestě kolem světa. Není cesta kolem světa, jako cesta kolem světa... (Obkroužit to vrchem umí každý druhý :D)...Proto jsme si s mou drahou polovičkou stanovili určitá pravidla: 1) Urazit cestu v délce min. obvodu zeměkoule, cca 40 075km 2) Přeletět rovník 3) Pokořit obratník raka a kozoroha 4) Dojít za severní polární kruh 5) samozřejmě nultý poledník a skok v čase nad tichým oceánem ;)  6) pak jsou tam další dílčí úkoly tipu množství použitých dopravních prostředků, dostat se do klubu 10tis. atd... Termín: duben 2024 Délka: 23-31dní (může se změnit) Cena: co nejnižší, ale uvidíme... Předpokládaná trasa: Praha- Vídeň- Abu Dhabí (Dubaj)- Male- Singapur- Bangkok- Kuala Lumpur- Sydney- Auckland- Cook Islands- Papeete- San Francisco- New York- Reykjavík- Praha  Už máme 4 letenky (v dalším příspěvku). Více najdete v tomto vláknu: jak se cesta tvoří, jaké letenky a proč kupujeme, kde máme stop-overy, proč nemůžeme některá místa vynechat.... "Cíl" cesty je cca v půlce na ostrově Aitutaki :)        .

Cesta kolem světa 2024

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Je to jen u mne nebo Barney stáhnul část svých cestopisů ?!

0 Citovat

Já vidím 4. Četl jsem pouze FP lowcost který tam pořád je.

0 Citovat

Tohle už je jak diskuze na Twitteru mezi příznivcem zákazu SUV a anarchokapitalistou = nikam nevede

1 Citovat

Libor_S napsal(a):

...na kterou žádné jiné tropické souostroví na světě nemá (pokud jde o túry či treky - aspoň podle mě, ale pokud má někdo jiné oblíbené, rád o tom budu diskutovat)...

Já mám radši Reunion. Přírodní krásy jsou podobné, ale logistika je jednodušší a celková atmosféra mi z nějakého důvodu přijde příjemnější. Na rozdíl od Havaje se na něj rád vracím.

1 Citovat

Réunion mám v plánu v následujících letech hlavně na trek a jak jsem se na to teď podíval podrobněji, vypadá to i líp, než jsem měl dojem z dříve přečtených cestopisů. Budu počítat min. 12 dní na trek + další dny na pobřeží. Chodil jsi tam se stanem nebo jsi spal jen v chatách?

Ve srovnání s Havají mi přijde, že tam chybí ta cesta po útesech na pláž bez přístupu po silnici - tj. obdoba Kalalau Trailu a úseky po ztuhlé lávě nejsou tak rozsáhlé a v tak vysoké nadmořské výšce (zažil jsem i souvislý sníh na Mauna Kea) či naopak u moře, ale ta logistika je jednodušší a není třeba řešit permity, jen rezervace na chaty (se stanem jen na část nocí).

0 Citovat

Jsem se podíval na ceny letenek a žádná láce. Pod 20 jsem nic neviděl. Na Reunion bych chtěl vzít rodinu, protože mě taky láká kombinace moře a treků, ale budu muset pošetřit :-). To pod 100 asi nedám. Spíš tak 120- 150. Pak je otázka, jestli neoželet treky a vzít rodinku na Maledivy se vším všudy a na Reunion letět raději sám 😀. No třeba se ukáže nějaká akcička, ale levné to asi i tak nebude. 

0 Citovat

Zatím jsem vždycky spal na chatách. Zejména v Mafate je to dost pohodlná varianta. Stan by se hodil, kdyby chtěl člověk strávit víc času kolem Takamaky a v pralese Bebour.

S plážema to tak slavný není, ale po kolmých útesech se dá v Mafate chodit taky, akorát že dole je vnitřek kaldery a ne moře.

Letenky jsou občas v akci za cca 500€, jednou se mi dokonce povedlo koupit za 300, ale to bylo za covidu.

0 Citovat

Celé Mafate je bez přístupu aut (vesnice jsou zásobované vrtulníky) a doporučuju tam strávit nejvíc času.

0 Citovat

Z Prahy za 500 EUR? Podle této stránky https://www.cestujlevne.com/akcn...ky/reunion to na CL bylo naposledy za cca 500 EUR z Prahy před 6 lety. Něco přes 300 EUR bylo za covidu, ale z Paříže s French Bee.

Myslel jsem mořské útesy, ideálně když do nich naráží velké vlny :-)

Bylo nutné ty chaty rezervovat? Prý se tam musí s větším předstihem rezervovat i polopenze. Nebo je aspoň nějaké jídlo bez rezervace? Kromě úspory peněz mi půjde hlavně o maximální flexibilitu (možnost zdržení se někde kvůli odbočce, únavě, užití si krásného místa, přečkání deštivého dne). 

0 Citovat

Réunion mám taky v plánu, chtěl bych příští jarní prázdniny s rodinou, ale za 5 letenek dávat 100k se mi nechce:)mě připadá Réunion aspoň podle toho co jsem viděl, že priroda je tam ještě bohatší než na Havaji.

0 Citovat

Jo, za 500 z Paříže, z Prahy žádnou akci nepamatuju a automaticky rovnou hledám z Paříže. Za 300 jsem měl od Air Austral (z CDG), ale kupováno v 2020/10.

Chaty určitě doporučuju rezervovat předem včetně jídla - to se ale dá doobjednat i dodatečně. Většinou se spíš počítá, že kdo chce bydlet, bude chtít i jíst. Ve větších vesnicích se dá pořídit jídlo i mimo ubytování.

Za mě nejlepší termín (na chození) je říjen.

1 Citovat

Díky za tip na ten říjen. :-)

0 Citovat

Jiri Sindelar napsal(a):

Réunion mám taky v plánu, chtěl bych příští jarní prázdniny s rodinou, ale za 5 letenek dávat 100k se mi nechce:)mě připadá Réunion aspoň podle toho co jsem viděl, že priroda je tam ještě bohatší než na Havaji.

Na jarňáky bych se bál, že na kopcích bude ještě hodně pršet.

0 Citovat

niemandos_1 napsal(a):

Díky za tip na ten říjen. :-)

Hlavně to chce se vyhnout francouzským prázdninám.

0 Citovat

Na Réunionu jsem byl týden a nestačilo to. Dělal jsem jednodenní výlety a spal v autě. Chození parádní, koupání horší. Jednou nás plavčíci vyhnali z moře, že kousek do nás napadl žralok nějakou holku. Údajně jsou tam žraločí útoky častější než jinde... 

0 Citovat

V říjnu je ve vyšších polohách nejmíň deště a mraků? Podle statistik pro návětrnou stranu vypadá i listopad jako nejsušší: https://en.wikipedia.org/wiki/Saint-Philippe

Pro závětrnou stranu a kupodivu i hory ve vnitrozemí (nebo aspoň někde v horách) to vypadá dobře už od května: https://en.wikipedia.org/wiki/Cilaos#Climate

Říjen by to chtělo stihnout před školními podzimními prázdninami (letos začínají 19. října).

0 Citovat

Ještě je potřeba zohlednit i teploty (zvláště na kopcích) a z toho pohledu mi přijde ideální ten říjen, zejména první půlka. Přes den se dá chodit v kraťasech a tričku, ale není to žádný úpal (v závislosti na výšce). Navečer se teda nějaká mikina hodí.

Jinak teda mraky se na kopcích udělají téměř každé odpoledne - přeci jenom je to kopec uprostřed oceánu (a dokonce nejvyšší kopec v tom oceánu).

1 Citovat

Koukám, jak se Barneyho cesta kolem světa nenásilně změnila na cestu na Reunion... :-) Jen aby to pak šlo dohledat.

4 Citovat

@mirjur to je přesně ten nesmysl tady. Pak když něco hledám, tak jedu primárně podle názvu témat a různý zajímavý informace unikají. 

2 Citovat

Jo a Barney už jistě sepisuje memoáry a vydá je jako knihu (viz Katka Ostrá). A máte po ptákách! A po kozách! No spíš to první... jo to mi připomíná, snad se jeho slečna zdárně uzdravila, držel jsem jí palce. Ale beru si z toho to, že možná jednou zkusím tu Bárnyho obsesi Polynésii, je to lákavé, akorát ta dálka mi teda dost odpuzuje... no každopádně držíme palce, ať se klukovi daří a cestuje o 106, hl.teda do té oblíbené FP. 

0 Citovat

A já už se začínal bát, že se dnes v tomto vláknu žádný obohacující příspěvek neobjeví. Naštěstí to Petr zachránil, uf. 

3 Citovat

Ridder napsal(a):

@mirjur to je přesně ten nesmysl tady. Pak když něco hledám, tak jedu primárně podle názvu témat a různý zajímavý informace unikají. 

Tak prostě od teď už budeš všechno hledat v Barneyho cestě kolem světa :-) 

2 Citovat

Kdo by chtel prakticke informace z Kona island (Hawaii)… bohuzel bez fotek mi holky, protoze ty vam k nicemu nebudou.

Pokud si rezervujete auto, tak do pujcovny cca 2-3min jizdy vas odveze minibus z nastupiste pred letistem. Jednotlive velke autopujcovny maji vlastni a oznacene nastupiste… vsechny jsou v jedne rade.

Cena benzinu k 30/4/2024 je 4.89usd/galon… jedna se o nejlevnejsi cenu co jsem na ostrove videl.

Vylet na Mauna Keu… v zachytnem bode ve vysce cca 2.800m byly rangeři, ktery kontrolovali, ze mate auto 4x4, dost paliva a ze umite u auta s automatickou prevodovkou prerazovat rychlostni stupne na volantu, zaroven davaji info ohledne problemu s nadmorskou vyskou a info abyste dolu brzdili co nejvic motorem a ne jen ciste brzdama… kdyz jedete nazpatek, tak vas stopnou a zmeri vam teplomerem brzdy, pokud maji vic jak 120stupnu, tak vas poslou na 20-30min na parking aby brzdy vychladli.

Jidlo… krom zeleniny, ktera tu muze byt i 2x tak draha nez na mainlandu asi zadny dramo… KFC, McD, atd… jidelni koutky v nakupakach davaji obri porce… za 16usd dostanete jidlo jak pro dva lidi.

Volcano NP… za me turisticka past za 30usd, v podstate nedoporucuju pokud nejste fanda sopek

Puʻuhonua O Hōnaunau NP… pokud chcete usetrit 20usd, tak zaparkujte vedle cesty pred oficialnim parkovistem, pokud ne, tak platba se dela skrz QR kod, ktery vas kompletne provede platbou

Signal pro mobilni telefony… az na par mist ruzne po ostrove se vzdy pripojite tzn. pokryti 99%.

Pokud nemate ubytko v Hiltonu nebo jinym 5* hotelu, tak si snidani radsi kupte ve Wallmartu… americka snidane je shit… najite se, ale nepochutnate si… alespon ne v hotelu kde jsme my.-)

Kdybych si mel vybrat jestli sem pojedu znovu nebo jinam (Maledivy, Mauricius, Seychely, Tahiti, Okinawa, atd.), tak Kona Island by byl nekde na konci seznamu… mozna i uplne posledni

Na zaver zdravim vsechny grammer nazi a cestovatelsky hejtry.

Konec hlaseni.

3 Citovat

Zajímavé info, ale oni ten Big Island neboli Hawaii Island přejmenovali na Kona Island?

Podle mě je Hawai‘i Volcanoes NP pro všechny, kteří mají rádi přírodu (nejen sopky). Ale chce to projít se i jinde než po hlavních vyhlídkách. Na pláže a šnorchlování ten ostrov v porovnání se zmíněnými fakt moc není, ale na túry v přírodě je lepší než většina.

4 Citovat

Na Big Islandu jsem strávil 2 týdny a nenudil jsem se..mě se tam líbila kombinace sopky - zelená údolí na severu. Jak psala kolega výše.. letět na Havaj a navštívit jeden ostrov je ztráta času..ideální kombinace s Kauai už dá představu o tom díky čemu je Havaj tak vyhledávaná a to že je různorodá.

4